Test cu Dacia Duster connected by Orange – Funky 4G

Există semnale putenice în industria auto cum că automobilele vor fi dependente de internet cât de curând. Până la momentul în care și-o vor lua în cap și vor comunica între ele independent de dorințele șoferilor, iată că unele mărci oferă o chestie care este foarte pe placul clientului modern: conectivitate la internet. În semn de maturitate și de aplecare către modern, Dacia nu se lasă mai prejos și împreună cu operatorul de telefonie mobilă Orange a lansat o ediție specială.

Dacia Duster connected by Orange este, în momentul 2019, cea mai „cool” mașină care a fost construită vreodată de către producătorul național. Sigur, aș vrea să clarific o chestie din capul locului: faptul că vine cu internet la pachet nu înseamnă că acesta trebuie folosit de șofer, în timpul mersului. Poate doar pentru aplicațiile de navigare, dar doar atât. E limpede că nu doar că nu tolerăm utilizarea telefonului mobil de către cel de la volan, ci condamnăm vehement această practică.

Acum că mi-am făcut datoria de polițist sever, să vedem totuși latura pozitivă a proiectului dezvoltat de către Dacia împreună cu Orange. Duster este echipat cu un dispozitiv de tip router. El va permite conectarea mai multor pasageri prin tehnologie Wi-Fi. Pe lângă aplicațiile de tip Waze ori Google Maps, această conectivitate la internet poate asigura accesul la radiouri online sau la aplicații de muzică, ori pentru deplasări lungi, chinuitoare pentru un copil, poate fi o sursă de captare a atenției (desene animate, de exemplu). E important de știut că pachetul de date este valabil și peste hotare, în sistem roaming.

Amprenta Orange

Dar, cu ce a contribuit Orange(?), poate că ați fi tentați să întrebați. Duster connected by Orange vine cu un pachet special compus dintr-o tabletă Huawei MediaPad T3, cu ecran de 9,6 inch, husă de protecție pentru aceasta și un suport care poate fi montat în zona tetierei, în spatele scaunului (că tot aminteam mai sus de cazurile copiilor), încărcător de mare viteză și un modem performant, care permite conectarea a până la 10 utilizatori simultan. Pe lângă aceste gadget-uri, Duster connected by Orange vine și cu un pachet de date oferit gratuit pentru o perioadă de doi ani – 40 Gb de internet lunar, la viteză 4G (în țară și în roaming UE), Orange TV Go (cu acces la peste 80 de posturi de televiziune naționale, internaționale, dar și la aplicația Movie Go Unlimited) și HBO GO (peste 6.000 de ore de conținut). Practic, o mașină perfectă pentru cinefili.

La o privire mai atentă la fotografia principală a articolului veți observa două antene în cadrul tras de fotograful nostru Para. Nu este o scăpare, prezența lor în „peisaj” fiind total voită. Pentru că am căutat să ducem Dusterul Orange într-un loc care să-i convină de minune. Cele două structuri metalice sunt, de fapt, două relee Orange pentru semnal 4G. Deși la vedere, acestea fac parte dintr-o rețea destul de discretă, fiind vorba de un sistem de interes național.

Despre acestea două știam din călătoriile noastre, iar zona în care se găsesc montate este ideală pentru o ședință foto inspirată. Este vorba despre „Muntele Verde” (Piatra Verde), rezervația naturală, o formațiune stâncoasă formată din cenușă vulcanică. Deși numele pare un pic forțat, în timpul ploilor, odată versantul udat, acesta capătă o frumoasă tentă verzuie. Locul este situat în apropiere de Slănic Prahova.

Așadar, am făcut un test de conectivitate cumva în vârf de deal, iar totul a funcționat perfect. Însă nu doar contribuția Orange trebuie lăudată la acest model. Dacia a echipat ediția cu funcția mâini libere (blocarea și deblocarea automată a portierelor), multiview camera (care oferă o imagine de ansamblu a automobilului pe ecranul sistemului multimedia) sau cu sistemul de avertizare în cazul unghiului mort.Cumva, acest Duster Orange se simte foarte funky, foarte apropiat de utilizatorul tânăr și cred că o ediție de genul acesta are toate ingredientele pentru a fi pe placul unui public modern, dinamic, cu poftă de viață.

Deși puntează doar la nivel de impresie artistică, viteza maximă constructivă este de 200 km/h. Măcar poți preciza asta despre Dacia ta, în discuții amicale. Cei 150 CP asigură un comportament dinamic interesant, iar atenția la detalii pe care a primit-o în timpul proiectării această generație Duster îl recomandă ca pe un model confortabil și echilibrat (și mult mai rafinat decât predecesorul). Se adună foarte multe argumente raționale pro Duster connected by Orange și chiar sper că lumea va reuși să treacă dincolo de rezonanța istorică a mărcii în România.

Ideea cooptării unui mare jucător, așa cum este rețeaua cu cea mai bună acoperire de semnal în România, este foarte inspirată pentru Dacia. Pentru că numele ne obligă, mai trebuie să menționăm că împreună cu această motorizare modernă, de 1,3 litri, supraalimentată, Duster connected by Orange poate fi comandat fie în versiune 4×2, fie într-una cu patru roți motrice, ambele disponibile doar cu transmisie manuală cu șase trepte.

Text: Radu Gurămultă
Foto: Bogdan Paraschiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *